DET STORE ALKOHOLBEDRAGET

DET STORE ALKOHOLBEDRAGET

Når jeg underviser om rusmidler i skolene, spør jeg studentene hvordan deres første slurk med alkohol smakte. De vanlige svarene er «motbydelig », «ekkelt», «som råtten oppkast». Alkohol smaker ikke godt!

Alkoholprodusentene er svært godt klar over at alkohol ikke smaker godt for tenåringer, og anstrenger seg til det ytterste for å få alkoholholdige drikker til å framstå som søte og fargerike, for eksempel gjennom smakstilsettinger. Slik dekker de over det svikefulle ved denne varen. De appellerer til det de vet faller i smak hos unge. Debutalderen for å drikke alkohol er mellom 13 og 14 år. Nesten fire av ti – 38 prosent – av avgangselevene i den videregående skolen i staten Indiana forteller at de drikker alkohol minst én gang i måneden.

Energidrikker er populære blant unge mennesker. De inneholder koffein, sukker og andre ingredienser. Koffein er et stimulerende middel, og tilfører ikke kroppen energi. Produsentene kombinerer nå koffein og alkohol i flotte og fargerike bokser for å appellere til tenåringer.

En kvart kilo brygget kaffe inneholder om lag 105 mg koffein. 350 gram Coca Cola eller Pepsi inneholder om lag 35 mg koffein. En boks med Red Bull har 80 mg koffein, andre energidrikker har både 135 og 160 mg koffein.

Blander man alkohol og koffein og har dette på bokser, ligner det til  orveksling på energidrikker, og mange unge blir oppmerksomme på dette produktet. I USA selges det flere slike produkter og de markedsføres som «energidrikk med alkohol» (alcoholic energy drinks). Alkoholinnholdet i disse ligger mellom ni og 12 prosent, mens øl vanligvis ligger mellom fire og fem prosent, vin mellom ti og 12 prosent og sprit om lag 40 prosent. I tillegg kommer at flere av disse drikkene selges i bokser som er nesten dobbelt så store som vanlige ølboksen. De er på om lag en halv liter, mens en ølboks er på tre desiliter.

I 2010 advarte amerikanske matvaremyndigheter mot koffeintilsatt alkohol som et «utrygt kosttilskudd», men de kunne ikke direkte forby slike produkter. Noen produsenter valgte likevel å redusere alkoholinnholdet i slike drikker, eller fjerne det helt. I Norge er det ikke tillatt å blande alkohol i energidrikker. Enkelte av de produktene som her er omtalt hadde så mye koffein og alkohol at en halv liters boks tilsvarte åtte kopper kaffe og fire vanlige bokser øl. Den søte smaken og det store alkoholinnholdet gjorde at ett slikt produkt ble kalt «blackout på boks» av tenåringer.

Siden smaken av alkohol ikke appellerer til unge, tilføyer man ingredienser som skal dempe denne smaken, men som samtidig øker alkoholinnholdet. Mens øl vanligvis Av dr. Richard Huber, USA (Oversettelse av NPE) ligger på mellom fire og fem prosent alkohol, kommer disse produktene opp i fra ni til 12 prosent. Den søte smaken og den fargerike væsken gjør at slike drikker ofte blir omtalte om «jentedrikk». I staten Indiana drikker jenter i sjuende, åttende og niende klasse mer alkohol enn guttene gjør.

Den vidunderlige hjernen som Gud har utstyrt oss med er av den aller største betydning. Man regner at en gjennomsnittlig, menneskelig hjerne ikke er fullt utviklet før man er omkring 25 år gammel. Å drikke alkohol eller ta inn andre rusmidler før denne prosessen er fullført kan føre til varige skader når det gjelder hjernens evne til å koordinere, systematisere, ta ansvar, hukommelse, læring, sosiale evner, dømmekraft og det å ta beslutninger. Å ødelegge hjernekapasitet er en fryktelig ting, men alkohol og andre rusmidler gjør nettopp det. Mange tenåringer vil være mer tilbakeholdne med å bruke alkohol dersom de vet at foreldre og venner vil mislike det. Det er her den enkelte kan komme inn og utgjøre en forskjell.