BÅND OVER GRENSENE

Det Hvite Bånd, i samarbeid med Finmark krets, arrangerte barneleir for 24 barn. Dette skjedde i perioden fra 8. til 15. Juli.

Leiren fant sted på ungdomssenteret i Vestre Jakobselv. Senteret er drevet av Indremisjonsforbundet. Barneflokken bestod av 15 russiske barn og 9 norske barn fra Øst-Finnmark. De russiske barna, mange av dem fra alkoholiserte hjem, fikk oppleve en hel uke spekket med aktiviteter og en god del forkynning. Sentralt i dette stod frelsesvisshet og nei til rusmidler. På leiren ble det naturlig nok knyttet bånd mellom landegrensene.

Etter en strabasiøs flytur, grunnet lavt skydekke over Kirkenes lufthavn og diverse omdirigeringer, kunne Turid Andersen og undertegnende endelig ankomme leiren halv tre søndags morgen. Ikke mange timer senere var det tid for innkvartering. De russiske barna ankom med lederne sine i buss fra Murmansk. Hvite Bånd-søsteren Tamara Aristova var hovedansvarlig for de russiske deltakerne. Hun holdt også et foredrag for alle sammen om arbeidet hun driver i Russland. De første dagene ble brukt til å bli kjent med hverandre. Her var Tamaras barnebarn, som går på videregående skole i Hesseng utenfor Kirkenes til stor hjelp. Hun sørget nemlig for oversetting under hele turen. Med i følget var også Elin Julie Baisgård og hennes fire og halvt måneder gammel sønn. I tillegg var Julies søster, Marianne, med. Hun fikk sitte barnevakt. Julie jobber som prosjektleder for Det Hvite Bånd, og er lokalisert i Mosjøen. Finnmark krets sendte i tillegg Leif med på turen. Han er en god ressursperson som var samlingspunktet under alle uteaktivitetene.

Etter en tid ble det vanlig å se de norske barna i lag med de russiske. Tross språkbarrieren var det noen fra begge land som snakket litt engelsk. Ble det ble altfor komplisert, ble Tamaras barnebarn tilkalt for å bistå. Russerne var tydelig interessert i det budskapet Turid kom med. Både om Kristus og avhold.

Dagene var varierte og spennende. I tillegg til det daglige programmet var en dag satt av til besøk i Vardø. Der var omvisningen på Vardøhus festning det sentrale høydepunktet. Samme dag besøkte vi også det forlatte fiskeværet Hamningberg i nabokommunen Båtsfjord. Reisen dit var en særegen opplevelse Dette ble en skueplass for mye angring. Noen av de norske barna bestemte seg nemlig for å ta seg badetur – og det i arktisk farvann!

En annen begivenhet var turstien som ble avholdt. Vinnerlagene fikk sine velfortjente premier. Været var ikke det aller beste, men det gjorde bare seieren enda søtere. Ellers ble det mange leiraktiviteter. Alt fra biljard til fotball, stylteløp, gå- og badeturer. Svein, en blid sørlending som er daglig leder for leiren, oppvartet hele gruppen med nydelig mat og drikke under oppholdet. Spesielt kjærkommen var kaffetåren som lederne ble servert klokken 11 hver kveld. Avslutningskvelden var preget av avskjeden som ville følge morgenen etter. På menyen sto nydelige pizzastykker, med gelé til dessert.

Vi håper å kunne gjenta med denne givende og innholdsrike turen også til neste år. Det er en stor styrke for avholdsarbeidet på begge sider av grensen at barna også blir involvert. De er fremtiden vår.

Av Philip Reppen
Vi vil gjerne takke organisasjonen Det Hvite Bånd, landsleder Turid Andersen og alle de andre vennene som bidro til å gjøre leieren så innholdsrik og som vi håper skal hjelpe barna til å treffe de riktige valg. Vi føler også stor takknemmelighet til Elise og Kåre Kvammen som langt på vei hjalp oss med å få realisert drømmen om leir i Norge.

Hilsen fra Nikel
ved Tamara og Marina.