RUSGIFTER JA ELLER NEI?

Det hender noen i DHB utlyser skrivekonkurranse blant de unge. Og det med fine premier. Her er det Hanna som har vunnet, og vi gjengir hennes bidrag.

Han stod der alene, sparket litt i sanden med den slitte joggeskoen. Skolesekken hang over den ene skulderen før han slengte den fra seg på benken som stod der. Han satt seg, så litt trist ut – hvorfor vil ingen være sammen med meg? Hva er det i veien med meg?


Gutten, som het Per, var veldig flink på skolen, snill og grei på alle måter, men han ble holdt utenfor gjengen. Han hadde ingen å snakke med om det heller. Hjemme var det mye alkohol og vonde ting; ingen hadde tid til å høre!

- Hei, Per, sitter du her alene?
- Kom, bli med bort til meg, jeg er alene hjemme.
Truls dultet borti Per, ville ha han opp fra benken.
- Du skjønner vi skal ha fest i kveld og vi må ”varme opp” litt med øl før de andre kommer!

Truls var ivrig.

Per tittet på de andre guttene som stod der. Ville de ha han med? På fest, til og med! Han hadde aldri vært med på fest før. Som 14-åring var han mest hjemme – han leste lekser og så på TV.


- Flott hvis du har med noen ”gryn” -  må spleise på øl og pizza. En kamerat av faren min kjøper ølet for oss. Foreldrene mine vet ikke om det, de er dratt til syden, forresten. De bryr seg ikke heller!
Per reiste seg, tenkte lenge. Hva skulle han gjøre?
- OK da, jeg blir med, sa han til slutt.


Han følte seg litt viktig, tenk, at noen inviterte han. Han stakk innom hjemme, huset var tomt, ingen lapp på kjøkkenbordet. Pappa satt vel på puben med gutta og ”slappa” av. Etter slike besøk kom pappa sjanglende hjem.
- Jeg skal i hvert fall ikke bli som pappa, sa Per halvhøyt mens han lette etter sparegrisen sin.
Der var det 208 kroner i blanke tiere og femmere. Skulle kjøpt ny olabukse, men---

I stua til Truls ble det båret inn flere kasser med øl og en pizza.
- Har litt annet på lur også – sa Truls. Om noen vil ha en ”blås” utpå natta -
Alle ungdommene drakk flaske etter flaske. Bare Per satt med Cola’n han hadde tatt med seg.


- Drikker du Cola? Er’u bleik eller? Se her, ta en øl!
3-4 av gutta stod rundt han. De åpnet en flaske og nærmest dyttet den opp i munnen hans.
- Vi bad deg ikke med for at du skulle sitte her og drikke Cola!

De virket truende, Per ble litt redd. Han våget ikke å si nei, men fy, så vondt det smakte! Det ble mange flasker på Per den kvelden. De stod over han, åpnet flasker og truet han til å drikke. Han ble kvalm, ville spy. Til slutt sovnet han på gulvet!

Vi møtte Per 10 år etter. Da ruslet han rundt i byen alene. Han er tynn og blek, de pene øynene hans er alvorlige og triste.
Vi setter oss på en benk og Per begynner å fortelle sin historie.
- Jeg er rusmisbruker, som du ser. 
Han ser ned på sine dårlige klær og sko.


- Det hele startet den kvelden med Truls og vennene hans. De kjøpte meg for et falskt vennskap, de truet meg, jeg var for feig til å si nei! Det ble stadig mer alkohol og hasj. Jeg begynte å skulke skolen, til slutt droppet jeg ut. De hjemme brydde seg ikke, hadde nok med sine problemer. Jeg var mye overlatt til meg selv. Det gikk stadig nedover, måtte skaffe penger, det er dyrt å være rusmisbruker! Lite mat og mye dop, da går det den gale veien. Her sitter jeg, 25 år gammel. Alkoholen har stjålet alt jeg har, sammen med hasj og sterkere stoffer, ødelagt helsa mi. Jeg har mistet mange av mine venner i overdose. 
Kanskje er det snart min tur!
Og jeg som aldri skulle bli som pappa!
Det kom en tåre i øyekroken.
- Men jeg ser et lite lys i tunnelen, om 4 uker skal jeg på behandlingssenter, og da håper jeg sterkt at jeg får hjelp til å få nytt liv med nytt innhold.v styret. Asbjørg Bildøy har stått som leder av styret i en årrekke, vi kommer tilbake med et intervju med Asbjørg i et senere blad.